DOSA staat voor Duik Ongevallen Statistiek en Analyse. De DOSA is een non-profit organisatie met maar één doel: duiken veiliger maken. Dat doet zij door meldingen van duikincidenten en -ongevallen te registeren. De meldingen worden geanalyseerd. Uit de analyses worden aanbevelingen geformuleerd die vermeld worden in de verslagen die DOSA publiceert op haar website. Duikers kunnen zo lering trekken uit de problemen die ontstaan zijn bij een in de melding beschreven duik.

Duikorganisaties en individuele duikers kunnen leren van de aanbevelingen die gedaan worden naar aanleiding van een reeks meldingen. Dit geeft ook meteen het belang van de registratie aan. Door een duikincident of -ongeval te registreren help je mee aan het verbeteren van de duikveiligheid. De DOSA maakt geen onderscheid in grote of kleine incidenten. Wat voor jou klein is, kan voor een ander grote gevolgen hebben. Dus ook al stelt het misschien niet veel voor, toch willen we je vragen om het te melden.

Een incident of ongeval kun je eenvoudig melden via het ongevalsmeldingsformulier op www.duikongevallen.nl. Dit kan geheel anoniem. De DOSA is er niet alleen voor duikers. Ook freedivers willen we vragen om incidenten te melden. Op verzoek van verenigingen is DOSA bereid een presentatie te geven over wat ze doen en waarom melden belangrijk is.

Bron: NOB Verenigingsnieuwsbrief november

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10 juni 2019