Medische keuring

Duikveiligheid is een belangrijk onderdeel van het duiken. En medische zaken kunnen invloed hebben op het vermogen van de duiker om veilig onder water te kunnen zijn. Het kan zijn dat medische zaken het duiken negatief beïnvloeden (zoals klaringsproblemen door een verkoudheid), maar het duiken kan ook nadelige gevolgen hebben op ziekten en de behandeling daarvan (bijvoorbeeld doordat medicijnen minder goed werken).

Daarom moet je medisch gekeurd zijn, of de online zelftest van de NOB hebben gedaan zijn om mee te kunnen doen aan door de vereniging georganiseerde buitenwateractiviteiten. Dit is vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement:


Huishoudelijk Reglement O.S.V. DEURNE
5. Medische keuring
De leden zijn verplicht zich periodiek medisch te laten keuren volgens de normen die hiervoor door de NOB gesteld zijn. Leden die geen geldig keuringsbewijs of eigenverklaring hebben mogen wel deelnemen aan zwembadtrainingen, maar niet aan door de vereniging georganiseerde buitenwateractiviteiten.


Wanneer is een medische keuring door een duikerarts verplicht

  • Wanneer je nog nooit medisch gekeurd bent en start met duiken.
    Dan is de eerste keuring, de aanvangskeuring, verplicht. De belangrijkste reden voor deze eerste keuring is dat we daarmee een duidelijk signaal afgeven aan nieuwe cursisten: duiken is een veilige sport, maar er zijn risico’s en bij bepaalde medische aandoeningen is dat risico groter dan anders. Bij de aanvangskeuring legt de duikerarts ook uit wanneer je eventueel weer opnieuw contact moet opnemen met een duikerarts.
  • Wanneer je NOB duikinstructeur bent.
    Ook dan is voor jou de medische jaarlijkse (vanaf 50 jaar of ouder) of driejaarlijkse (onder de 50) keuring verplicht.

Medische zelftest

De online zelftest van de NOB vind je via deze pagina.

Keuringsartsen

De medische keuring mag worden gedaan door iedere arts, behalve je eigen huisarts (huisartsen mogen volgens de richtlijnen van de landelijke artsenvereniging KNMG geen eigen patiënten keuren). Gezien het specifieke karakter van een duikkeuring adviseren wij om te kiezen voor een arts die aantoonbare kennis en ervaring heeft met de sportduikgeneeskunde.

Duikartsen in de regio

NaamAdresPostcodePlaatsnaamTelefoon
SMA ElkerliekWesselmanlaan 255707 HAHelmond0492-595966
SMA MediweertVogelsbleek 56001 BEWeert0495-572850
Sportgeneeskunde Máxima Medisch CentrumDe Run 46005504 DBVeldhoven040-3333026
Sportgeneeskunde VieCuriTegelseweg 2105912 BLVenlo0478-522774

————————–
Datum: 02-05-2017
Bron (gezocht op “Sportduikkeuringsarts in een sportmedische instelling” en “Sportduikkeuringsarts”, en op locatie “Deurne”)


Professionele duikmedische ondersteuning

Binnen Nederland werd de professionele duikmedische ondersteuning voor sport- en beroepsduikers de afgelopen decennia belangeloos geleverd door het Duikmedisch Centrum Defensie (DMC) in Den Helder.

Deze ondersteuning bestaat uit een 24/7 telefonische bereikbaarheid én hyperbare medische ondersteuning. Hieronder lees je hoe deze aangepaste ondersteuning is ingericht.

Telefonische bereikbaarheid 24/7

  • Duikmedisch Centrum Defensie, tel. 0889 50 14 17
    Voor spoedgevallen van 8.15 tot 16.30 uur, ’s avonds en in het weekend kies optie 1.
    => Bij een acute noodsituatie is het belangrijk om het landelijke alarmnummer 112 te bellen

Telefonisch spreekuur voor duikers

  • Voor (aspirant-)duikers of zorgverleners die met duikers te maken hebben houdt het Duikmedisch Centrum een telefonisch spreekuur. U kunt bellen naar (0889) 50 14 17, het centrum is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.15 tot 12.00 uur, kies optie 2.
    Wat gebeurt er? Een medewerker neemt uw vraag aan en loopt een of meer vragenlijsten door. Die informatie krijgt ook de duikerarts, de arts belt u binnen 3 dagen. Wilt u eerder contact? Geef dat dan meteen aan bij het eerste contact.

Bron


Meer informatie

Meer informatie over de duikkeuring en andere duikmedische zaken is te vinden op


Handige downloads


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29 februari 2024