Dat er onder water meer mogelijk is dan duiken en hockeyen is binnenkort bij duikvereniging Palmare te zien:

 Nederlands Kampioenschap Onderwatervoetbal in Voorschoten

Op zondag 10 december vindt in zwembad Het Wedde het Nederlands Kampioenschap Onderwatervoetbal plaats. Duikvereniging Palmare uit Voorschoten werd vorig jaar Nederlands kampioen en verdedigt nu haar titel. Negen duikverenigingen uit het hele land zullen aantreden om zelf een gooi naar de titel te doen.

Onderwatervoetbal is een sport in opkomst. Een team bestaat uit drie spelers en twee wisselspelers. Behangen met 14 kilo lood en een fles met perslucht lopen de duikers van een team over de bodem van het zwembad. Een zware bal, gevuld met zout water, dient in het doel van de tegenstander te belanden. Maar dat lopen door het water is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is alsof je tegen een duin oprent. Het kost veel kracht en energie, vandaar dat een partijtje onderwatervoetbal maar vijf minuten duurt. De fles met perslucht, die bij een gewone buitenduik zeker een uur meegaat, is dan meestal al behoorlijk leeg. 

De kampioensploeg van Palmare, die bestaat uit Mike Bunnig, Marijn Went, Arjan van Leusden, Hans-Maarten van de Ruit en Ronald Cuypers, is al enkele maanden in training. 

Ze hebben met hun fanatieke inzet onlangs de Onderwatersport, het magazine van de Nederlandse Onderwatersport Bond. Teamcaptain Mike Bunnig: ‘Die publiciteit is een mooie opsteker. Het zou geweldig zijn als Het Wedde op 10 december vol zou zitten. Dat is goed voor het imago van de sport.’

Het publiek zal op 10 december vanaf de kant de spelers onder water uitstekend kunnen volgen. Met behulp van speciale onderwatercamera’s worden de wedstrijdbeelden op grote schermen geprojecteerd. Hiervoor werkt Palmare samen met Duikcentrum The Wave uit Hillegom, die sponsor van de onderwatertechniek is. Daarnaast is Palmare begonnen met lokale sponsorwerving.

Palmare is een duikvereniging die wekelijks traint in Voorschoten en van april tot oktober iedere zondag duikt in Zeeland en Zuid-Holland.