Beste vereniging, 


Als wij op een warme dag aan het strand liggen of lekker een beetje afkoelen in het zeewater hebben we geen idee wat er zich onder ons allemaal afspeelt. Onze Noordzee herbergt heel veel geheimen en duikers van stichting Duik de Noordzee Schoon gaan elk jaar op expeditie om de geheimen van de Noordzee te ontdekken en te onderzoeken. Willem Heijdeman is één van die duikers en gaat ons meenemen op zo’n expeditie naar de Noordzee.


We dalen af naar prachtige wrakken vol met leven: enorme kreeften, krabben, prachtig gekleurde naaktslakken en grote scholen vissen. Allemaal zoeken ze de bescherming van de wrakken. Soms schuilt er achter zo’n wrak een triest verhaal: van stoere marinelui die op jacht gingen naar de vijand of van hardwerkende vissers die in een storm terecht kwam. Tegenwoordig zijn die wrakken onmisbaar voor de het leven onder water. Maar de wrakken worden bedreigd. Op alle wraken zijn verspeelde vislijnen, lood en visnetten te vinden. Spooknetten, want ze zijn onzichtbaar van boven en toch vissen ze als maar door. Krabben, kreeften, vissen en zelfs zeehonden worden gevangen in die netten en sterven een langzame, treurige dood.


Tijdens de presentatie gunt de stichting ons met heel veel video en fotomateriaal een kijkje achter de schermen van een expeditie. Biologen, filmers, fotografen, (amateur)archeologen en nettensnijder passeren de revue. Je ziet de Noordzee in al zijn schoonheid, zoals u die nog niet eerder zag.


De lezing wordt georganiseerd door onderwatersportvereniging Quintus uit Horst en zal gehouden worden op vrijdagavond 17 november vanaf 20:00 uur in gemeenschapshuis de Wis, Matthiasstraat 2, 5811AN Castenray (gemeente Venray). 


De lezing is toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd is in de schoonheid van de Noordzee onder water. De entree is 3 euro en komt direct ten goed aan de stichting. Wel willen we vragen om je vooraf aan te melden via aanmelden@osvquintus.nl